![network.hu](http://pctrs.network.hu/clubblogpicture/4/9/3/_/493334_853432790_big.jpg)
Ropogtassatok saját pattogatott kukoricát, rágcsáljatok házi nachost salsával, és nézzétek kedvenc filmjeiteket otthon!
Három-négy gyerekkel moziba menni – diákigazolványra adott kedvezmény ide vagy oda – már egy egész vagyonba kerül. Ha teheted, inkább fizess elő egy filmcsatornára, készíts otthoni ropogtatnivalókat, és üljetek be együtt a házimoziba. Édes és sós rágcsák jönnek most, amelyeket te magad is elkészíthetsz, ráadásul adalék- és színezőanyag nélkül!
1/ Házi popcorn
Pattogatni való kukorica már a legtöbb nagy bevásárló helyen, sőt bioboltokban is kapható. Így sem egy fogyókúrás étek, de ártani nem árt, az biztos!
hozzávalók / 2 adag
- 15 dkg csemegekukorica (pattogatni való)
- só ízlés szerint
- 1 ek vaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 0.25 citromból nyert citromlé
- 0.25 db chili
elkészítés
- A vajat megolvasztjuk. Belereszeljük a fokhagymát vagy a chili paprikát, vagy a citromlevet - vagy bármi mást, amilyen ízű popcornt szeretnénk.
- Sózzuk.
- Egy uzsiszacskóba öntjük, utánaküldjük a kukoricát, és jól összerázzuk.
- Egy fazekat nagy lángra állított gázra teszünk, beleöntjük a kukoricát, rátesszük a fedőt. Időnként kicsit megrázogatjuk.
- Kb. 4 perc alatt elkezdenek kipattogni. Ha már sok kipattogott, levesszük a tűzről, levesszük a fedőt, és kivesszük a kész kukoricát. A még ki nem pattogott szemeket visszatesszük, és megvárjuk, míg elkészülnek.
2/ Füstös sült csicseriborsó
hozzávalók / 2 adag
- 25 dkg csicseriborsó (1 kis konzerv)
- 10 ek olívaolaj
- 1 teáskanál citromhéj
- 1 szál kakukkfű
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál füstölt pirospaprika
- 1 kávéskanál chilipehely (aki csípősen szereti)
elkészítés
- A csicseriborsóról leöntjük a levet, és egy papírtörlővel bélelt tálcára öntjük pár órára száradni.
- Olívaolajat hevítünk egy nagy serpenyőben. Ha erősen szeretjük, beleszórjuk a chilipelyhet, aztán a citromhéjat és a kakukkfüvet. Pár másodperc alatt átadják illatukat és ízüket az olajnak.
- Ekkor jöhet a csicseriborsó. 5 perc alatt ropogósra sütjük úgy, hogy kívülről jó színt kapjon, majd kiöntjük egy tálba.
- Az olajba megpirítjuk a fokhagymaszeleteket is, és rászórjuk a csicseriborsóra. Füstölt paprikával, sóval, borssal fűszerezzük, melegen tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!
3/ Tortilla chips házilag4/ Paradicsomos-hagymás salsa
hozzávalók /
4 adag
- 6 nagy db paradicsom
- 1 nagy db lilahagyma
- 1 csokor snidling
- 1 csokor koriander
- 1 lime-ból nyert limelé
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
elkészítés
- Forrásban lévő vízbe dobjuk a bevagdalt héjú paradicsomokat. Pár perc után hideg vízbe szedjük át őket, hogy a héjukat könnyedén lehúzhassuk.
- A paradicsomokat apró kockákba vágjuk, és egy nagyobb keverőtálba öntjük. Van, aki kivágja a belső magos részt, én úgy szeretem, ha jó szaftos marad a salsa.
- A tálba facsarjuk egy lime levét (aki szereti sózza, borsozza).
- Aprítsuk a többi zöldséget: a lilahagymát kisebb kockákba, a snidlinget és a koriandert nagyon apróra, szórjuk a paradicsomra, majd keverjük össze vele. Rögtön tálaljuk, frissen a legjobb. Jó étvágyat hozzá!
5 / Chips a sütőbőlHa túl korán veszed ki a sütőből, nem lesz ropogós, ha túl sokáig sütöd, megkeseredhet, de ha megtalálod a kellő pillanatot, életed legfinomabb chipsét készítheted. Tejfölös mártogatóssal a legfinomabb!6/ Parmezánchips7/ Tejfölös recept8/ Ranch öntetMártogatni nem csak tortillát vagy chipset lehet: friss ropogós zöldségekhez ezt az öntetet készítsd!
hozzávalók /
2 adag
- 3 ek olívaolaj
- 1 ek citromlé
- 1 teáskanál dijoni mustár
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 közepes db újhagyma (lehet fokhagyma is)
- 1 kk citromhéj
- 3 ek görög joghurt
- 2 teáskanál petrezselyem (aprítva)
- 10 szál metélőhagyma (aprítva)
elkészítés
- Egy keverőedényben 3 rész olívaolajat, egy rész citromlevet, egy fél rész dijoni mustárt simára keverünk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Az újhagymát megtisztítjuk, nagyon apróra vágjuk, és az öntethez adjuk. Citromhéjat reszelünk bele, és jól elkeverjük.
- Az öntethez adunk 3 nagy evőkanálnyi görög joghurtot, aprított metélőhagymát és petrezselymet, majd jól elkeverjük. Friss salátával öntetként vagy frissen vágott zöldségekkel mártogatósként tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!
9/ Fetadip - mártogatós10/ Almachips11/ Pirított kókuszos rágcsa
hozzávalók / 2 adag
- 1 darab kókuszdió
- ízlés szerint méz, cukor, fahéj, gyömbér egyéb ízesítő
elkészítés
- A kókuszdiót szakszerűen feltörjük, kiszedjük a kemény héjból a húst.
- Leszedjük róla a vékony, barna réteget, és nagyon vékony lapokra felszeljük (lehet késsel is dolgozni, de egy uborka szeletelőn végighúzogatni sokkal egyszerűbb:)).
- A lapocskákat serpenyőben megpirítjuk, közben megrázogatjuk, forgatjuk, hogy mindkét oldala ropogós legyen.
- Még forrón, tetszés szerinti fűszerbe/fahéjba/cukorba hempergetjük őket, de az utóbbiakat akár már a serpenyőben is hozzászórhatjuk, hogy rákaramellizálódjon. Mézzel sütve is nagyon finom, bár natúr pirítva is isteni íze van.
- Légmentesen zárva, szobahőmérsékleten akár egy hétig is eláll.
- Használhatjuk ételek díszítésére, vagy egy könnyű ropogtatni valónak, nasinak.
12/ Mikádó a filmes rágcsa13/ Sajtos almaszendvicsForrás: http://www.nosalty.hu/
Kommentáld!